Kameran är fast monterad i flygplanet så att bilderna tas lodrät nedåt. Kamerans inställningar styr jag då via en laptop eller från en Ipad. Lodbilderna ger ofta en helt ny och inte sällan oväntad bild av vår verklighet som vi normalt aldrig ser den.
En uppdrag kan generera upp till flera tusen lodbilder som när vi är klara med analysen kan raderas, de allra flesta är ointressanta rent bildmässigt, men en och annan bild har av slump blivit riktigt intressant, en flygning med 2000 lodbilder brukar generera ett 20-tal bilder som kommer att sparas.
För den fototekniskt intresserade så använder jag en Canon EOS 5DSR för både lod och som oftast även för snedbild. Det är en digital 35 mm fullsensorkamera som är optimerad för maximal upplösning: 50,6 megapixlar. Jag är nu ingen “märkesfanatiker” utan fotar ibland med annan utrustning, en del av bilderna är tagna med Nikonutrustning.
Optiken varierar men “normal” 50 mm och Zoom 24-70 eller motsvarande är vanliga brännvidder i flygfotosammanhang.
För att undvika rörelseoskärpa så krävs korta slutartider, bildstabilisering är ett plus.
Bilderna tas normalt i RAW-format och sortering och eventuell efterbehandling sker i Adobe Lightroom och Photoshop.
Visst kan man ta flygbilder med enklare utrustning, även med telefonkameran, men när man vill förstora och titta närmare kan man inte få nog av pixlar…