Bildgalleri

Supermånen den 3 december fotad genom tubkikaren, eftersom jag inte har någon adapter så håller jag kameran mot okularet på frihand och det är inte helt enkelt att få till vinklarna. Canon EOS 5 DS R EF 24-70 f/4,0L USM
Wolf Moon Patagonia. Första fullmånen på nya året.
Läckert landskap i morgonsolen. Norr Hedekas i Örekilsälvens dalgång. Lodbild.
Örekilsälven, frosten ligger kvar i skuggorna. Lodbild.
Vad är detta?? Jo en båt som flyttar en grov slang som ligger i ytan i Åsebukten. Udda bilder får man i lodperspektiv.
Kor på strandäng
Scandtracks tyska kanotister visar prov på vad “Allemansrecht” kan betyda. Förbudsskylten lyser som en fackla och jättelika Fiskjuseboet i toppen är svårt att missa! Inte heller den varnande gjusen som kretsade över boet hade man uppfattat! Stora Lee Värmland.

 

Apropå dimma. Här mer anar man tornet på Lysekils kyrka.
2006 var året, Juldagen var dagen och platsen Småröd såklart. E6 raset.
Älginventering
Älginventering med FLIR sensor. Bilden tagen med GOPRO kamera monterad i fenan. På flygplanets vänstra sida under vingen ser man kamerapoden där lodkameran sitter monterad. Den extrema vidvinkeln förvränger perspektivet och ger stabilisatorn en intressant form. Bilden är tagen i Hedekas och Sannesjön skymtar framför flygplanet. Kursen är ostlig. Jerry Nerstrand©
Lodbild. Självporträtt med segelbåt.

 

 

 

 

 

 

Lodbildsfotografering

Kameran är fast monterad i flygplanet så att bilderna tas lodrät nedåt. Kamerans inställningar styr jag då via en laptop eller från en Ipad. Lodbilderna ger ofta en helt ny och inte sällan oväntad bild av vår verklighet som vi normalt aldrig ser den.

En uppdrag kan generera upp till flera tusen lodbilder som när vi är klara med analysen kan raderas, de allra flesta är ointressanta rent bildmässigt, men en och annan bild har av slump blivit riktigt intressant, en flygning med 2000 lodbilder brukar generera ett 20-tal bilder som kommer att sparas.

För den fototekniskt intresserade så använder jag en Canon EOS 5DSR för både lod och som oftast även för snedbild. Det är en digital 35 mm fullsensorkamera som är optimerad för maximal upplösning: 50,6 megapixlar. Jag är nu ingen “märkesfanatiker” utan fotar ibland med annan utrustning, en del av bilderna är tagna med Nikonutrustning.

Optiken varierar men “normal” 50 mm och Zoom 24-70 eller motsvarande är vanliga brännvidder i flygfotosammanhang.
För att undvika rörelseoskärpa så krävs korta slutartider, bildstabilisering är ett plus.
Bilderna tas normalt i RAW-format och sortering och eventuell efterbehandling sker i Adobe Lightroom och Photoshop.

Visst kan man ta flygbilder med enklare utrustning, även med telefonkameran, men när man vill förstora och titta närmare kan man inte få nog av pixlar…

 

 

DSC_1526
“Early Bird” KFB förbereds för en tidig start med FLIR-sensorn/Lodbildskameran. Månen sänker sig över hangaren på Backamo. foto:Jerry Nerstrand© Nikon D200 35-100mm f/3,5-4,5

The Eye Kelp gull Patgonia
Bassholmen i hjärtat av Bohuslän. Bilden tagen för att dokumentera grundområdena. Nikon D800 16-35 f/4.0
Meandrande bäck fångad med lodbildskameran.
Canon EOS 5DS R med 50 mm normal från 300 metershöjd.
Bohuskunskaper??
Ett stycke unikt svenskt skogsbruk 2017
En helt annat svensk skog, klart vanligare, granar på raka led, tyst och artfattigt.