Bildgalleri

Supermånen den 3 december fotad genom tubkikaren, eftersom jag inte har någon adapter så håller jag kameran mot okularet på frihand och det är inte helt enkelt att få till vinklarna. Canon EOS 5 DS R EF 24-70 f/4,0L USM
Det här med miljön är inte enkelt. Å ena sidan importerar vi vindkraftverk för förnyelsebar energi, här ligger bladen i Uddevalla hamn i väntan på vidare transport. Strax intill ser vi lastbilar som gjort sitt i Sverige och nu går på export till ett “nytt” liv någonstans långt bort. Hoppas de tål dieselavgaserna bättre än vi.. Klassisk dubbelmoral på bild..
Morgondimman lättar och släpper igenom höstfärgerna. Lodfoto
Höstskog. Lodbild
Läckert landskap i morgonsolen. Norr Hedekas i Örekilsälvens dalgång. Lodbild.
Örekilsälven, frosten ligger kvar i skuggorna. Lodbild.
Vad är detta?? Jo en båt som flyttar en grov slang som ligger i ytan i Åsebukten. Udda bilder får man i lodperspektiv.
Kor på strandäng
Kraftigt beskuren lodbild.

 

Hamburgsund.
Nikon D800 16-35 f/4.0
Scandtracks tyska kanotister visar prov på vad “Allemansrecht” kan betyda. Förbudsskylten lyser som en fackla och jättelika Fiskjuseboet i toppen är svårt att missa! Inte heller den varnande gjusen som kretsade över boet hade man uppfattat! Stora Lee Värmland.
Uddevallabron mot väster, Lysekil syns i bakgrunden.

 

Många bilder är det som är tagna över Uddevallabron. Men kanske inte så många så här…Dimma över Sunningen.
Apropå dimma. Här mer anar man tornet på Lysekils kyrka.
2006 var året, Juldagen var dagen och platsen Småröd såklart. E6 raset.
Handelsplats Torp. IKEA har skrivit sitt namn på taket. För vem?
Stocken på Orust i vinterskrud
Långedrag. Bilden tagen för dokumentation havsbotten. I det ögonblicket jag tar bilden är jag helt fokuserad på det egentliga motivet dvs bottnen i viken, jag vrider polarisationsfiltret så blänket i vattnet går bort och trycker av. När jag sedan tittar över bilderna på datorn ser jag att de begynnande höstfärgerna en krispig Septemberdag, och havet, ja det blev blev en trevlig vy. Nikon D800 16-35 f/4.0.
Älginventering
Älginventering med FLIR sensor. Bilden tagen med GOPRO kamera monterad i fenan. På flygplanets vänstra sida under vingen ser man kamerapoden där lodkameran sitter monterad. Den extrema vidvinkeln förvränger perspektivet och ger stabilisatorn en intressant form. Bilden är tagen i Hedekas och Sannesjön skymtar framför flygplanet. Kursen är ostlig. Jerry Nerstrand©

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fjorden i motljus på en av årets sista dagar , solen står lågt och dimman lättar aldrig riktigt.

Flygbilder. 

Från luften får man ett man en häftig överblick och det finns naturligtvis massor av motiv. Men det är inte helt lätt att ta “bra” flygbilder, det blir lätt “platt” och rätt ointressant.

Bilder tagna från flygplanet är av typen snedbilder eller lodbilder. Vid “vanlig” flygfotografering s.k snedbildsfotografering fotograferar man helt enkelt ut genom den öppna sidorutan på flygplanet. Kameran är då handhållen.

Vid lodbildsfotografering sitter kameran fast monterad i flygplanet så att bilderna tas lodrät nedåt. Kamerans inställningar styr jag då via en laptop eller från min smarta telefon där jag även ser sökarbilden. Lodbilderna ger ofta en helt ny och inte sällan oväntad bild av vår verklighet som vi normalt aldrig ser den.

Vid vissa typer av jobb styrs exponeringarna via ett program. Alla inställningar av kameran är gjorda på förhand och tekniken används bl.a vid viltinventering med FLIR sensor.Kameran registrerar då automatiskt en RGB-bild när FLIR sensorn registrerar en IR -bild. Kameran arbetar mer eller mindre kontinuerligt.

En flygning för viltinventering genererar typiskt flera tusen lodbilder som när vi är klara med analysen kan raderas, de allra flesta är ointressanta rent bildmässigt, men en och annan bild har av slump blivit riktigt intressant, en flygning med 2000 lodbilder brukar generera ett 20-tal bilder som kommer att sparas.

För den fototekniskt intresserade så använder jag en Canon EOS 5DSR för både lod och som oftast även för snedbild. Det är en digital 35 mm fullsensorkamera som är optimerad för maximal upplösning: 50,6 megapixlar. Jag är nu ingen “märkesfanatiker” utan fotar ibland med annan utrustning, en del av bilderna är tagna med Nikonutrustning.

Optiken varierar men “normal” 50 mm och Zoom 24-70 eller motsvarande är vanliga brännvidder i flygfotosammanhang.
För att undvika rörelseoskärpa så krävs korta slutartider, bildstabilisering är ett plus.
Bilderna tas normalt i RAW-format och sortering och eventuell efterbehandling sker i Adobe Lightroom och Photoshop.

Visst kan man ta flygbilder med enklare utrustning, även med telefonkameran, men när man vill förstora och titta närmare kan man inte få nog av pixlar…

 

 

DSC_1526
“Early Bird” KFB förbereds för en tidig start med FLIR-sensorn/Lodbildskameran. Månen sänker sig över hangaren på Backamo. foto:Jerry Nerstrand© Nikon D200 35-100mm f/3,5-4,5
Här fanns det planer på en nöjespark…….men nu är det öde.

 

 

Bassholmen i hjärtat av Bohuslän. Bilden tagen för att dokumentera grundområdena. Nikon D800 16-35 f/4.0
Meandrande bäck fångad med lodbildskameran.
Canon EOS 5DS R med 50 mm normal från 300 metershöjd.
Fiskebäckskil i kvällsljus. Canon EOS 5DS R EF 24-70 f/4.0 L USM
Bohuskunskaper??
Ett stycke unikt svenskt skogsbruk 2017
En helt annat svensk skog, klart vanligare, granar på raka led, tyst och artfattigt.
Kan ni ert Bohuslän?
Nikon D800 med 16-35 f/4.0