Tjänster

Bruksflyg flygplan/Fixed wing Aerial work.

Jerry Nerstrand AB innehar Transportstyrelsens tillstånd för förvärvsmässigt bruksflyg med flygplan


Viltinventering

cropped-Lynx-4.jpg
Vi ser det mesta från luften. Här ett Lodjur som studerar Cessnan, fotograferat under snöräkning Älg på Bredfjället Ljungskile. fotograf: Jan Uddén

Vi har mer än 30 års erfarenhet av att inventera från  flygplan. Vi har flygräknat Sjöfågel, Tumlare och letat Fiskjusebon bland mycket annat. Vi utför årligen Flyginventering av Vikaresäl i Bottenviken, Knubbsäl i Kalmar sund och på Västkusten och vi räknar naturligtvis Älg. Vi flyger med Cessna-172 en högvingad arbetshäst som är ombyggd för ändamålet med lodbildsschakt, modifierat avgassystem och med utvändig kamerapod.

Älg och Viltinventering utförs i princip på två sätt.

 • Traditionell flyginventering ÄLG på snö “ Snöräkning” det vill säga att vi flyger över området och räknar de djur som vi visuellt kan se. Metoden kräver goda yttre förutsättningar, det skall vara snö, mycket snö och det skall vara vana observatörer. Vi flyger som regel snöinventering som totalinventeringar dvs vi överflyger hela ytan
  Älg ko med 2 kalv 2 foto: Jan Uddén
  Älgko med dubbelkalv. Notera att djuren ligger lungt kvar, sällan ser vi att de reser sig för att vi flyger över. fotograf: Jan Uddén

  som skall räknas. Resultatet presenteras med djuren plottade på lämplig karta.

Vi lämnar fast pris per hektar.

Kontakta oss för viltinventering under vintern 2019-20.

Eftersom snörika vintrar inte hör till vanligheterna så har vi tillsammans med  Naturcentrum utvecklat en metodik som gör inventeringen oberoende av snö. Vi hittar istället djuren med hjälp av en värmekamera.

 • Viltinventering med IR-teknik. Metodiken har prövats i olika sammanhang där man letar exempelvis letar läckage i fjärrvärmenät. Under 2015 och 2016 har vi tillsammans med våra samarbetspartners utvecklat metodik för rationell viltinventering från flygplan. Något som vi i princip är ensamma i världen med att faktiskt ha satt i produktion.Tekniken bygger på flygning i linjenät och en avancerad FLIR sensor monterad i ett lodbildsschakt i flygplanet. Djuren visar sig som värmesignaturer och vi kan med hjälp av en RGB (Röd-Grön-Blå) kamera som tar högupplösta bilder verifiera signaturerna. RGB  kameran sitter monterad i en kamerapod på sidan av flygplanskroppen och arbetar synkront med FLIR sensorn.

  FLIR bild från Sörbygden. De ljusa punkterna är Älgar.
  FLIR bild från Sörbygden. De ljusa punkterna är Älgar.
 • Vi ligger för närvarande i ett läge där vi har visat att metoden faktiskt fungerar och att vi har kompetensen att köra rationell viltinventering med IR teknik. Men för att kunna köra vidare på det spåret krävs investeringar i nivån över vad vi är beredda att ta utan säkra avtal för framtiden.
 • Så tills vidare kör vi traditionella snöinventeringar.

 

Lena-Bergstena Täthet Cut
Exempel på täthetskarta Älg, djur/1000 ha i ett Älgskötselområde.

Kontakta oss för offert på flyginventering under vintersäsongen 2018-19.

 

 


 

 • Flygfotografering
 • Snedbildsfotografering/Landskapsbilder/Överbicksbilder där vi kan leverera högupplösta bilder från betydligt högre höjder än motsvarande bilder tagna från s.k ”Drönare”
  DSC_1501
  Strömstad foto: Jerry Nerstrand

  970608.8
  Kebnekajsemassivet. foto: Jerry Nerstrand
 • Lodbildsfotografering – Vi flyger med fastmonterad högupplöst kamera som tar lodbilder. Bilder som kan användas för en rad olika ändamål, allt från att dokumentera täckdikning till att leta ”Svartbyggen” Vi skräddarsyr fotograferingsuppdraget efter kundens önskemål.
 • Bildbyrå –Behöver du bilder ? Vi har ett omfattande bildarkiv med flygbilder, snedbilder och lodbilder så klart men vi har mycket mer än så, natur,landskap, teknik och det vi inte redan har det tar vi fram. Vårt bildarkiv växer.

Vill du fotografera eller inspektera själv och utnyttja våra tjänster som arbetsplattform i skyn så går det alldeles utmärkt.

 • Flygning med fotograf – Är du fotograf och vill upp för att flygfotografera så är du välkommen att kontakta oss för fastpris. Flygplanets sidorutor är öppningsbara och vi är konkurrenskraftiga prismässigt mot helikopter.
 • Inspektionsflygning
 • Vi utför flygningar för inspektion av stormskadad skog, skogsbrandsbevakning, miljökontroller osv,
  cropped-GOPR0812.jpg
  “The eye in the sky” GOPRO/Jerry Nerstrand
  DSC_1394
  Gomolzig Kamerapod för lodbildfotografering med RGB kamera. foto: Jerry Nerstrand

  DSC_1395
  Lodbildschakt i golvet för FLIR-sensor. Notera avgassystemet som är modifierat för att leda avgaser från motorn och vevhusventilation förbi sensorn.foto:Jerry Nerstrand

 • Examinationstjänster för flygcertifikat

 • Senior Examiner/FIE
 • Assessment of Competence för Instruktörs och Examinerbehörigheter.
 • Skilltest och PC för PPL/CPL samt PC för renewal SEP-LAND.
 • R/T examination

Fast pris enligt överenskommelse och på faktura.


Uppdragsutbildning 

Pedagogik, Teaching and Learning för Instruktörsbehörigheter.

FI-I i certifikatet gör att jag även kan köra den praktiska delen av flyglärarutbildningen.

27 år som FI och 19 års erfarenhet av instruktörsutbildningar, FI-I, med ett par tusen timmars erfarenhet av praktisk instruktörsutbildning samt behörigheten FIE- Dessutom Examiner (som från början kallades “Extern kontrollant”) sedan 1996, gör att jag samlat på mej en del erfarenheter som kanske kan komma till nytta.

 


Övriga uppdrag.

Vi utför även uppdrag som inte nödvändigtvis måste ske från luften! Vi kan exempelvis hjälpa er med andra typer av “markbundna” viltinventeringar.

DSC00012
Vargspårning på nysnö. foto: Jerry Nerstrand

 

Sammarbetspartners:
Naturcentrum AB Stenungsund